Češi utratí za oběd více než 120 korun. Jak jste na tom vy?
Jíst se musí a jídelny a kantýny už jsou vymožeností jen některých velkých podniků či státních institucí. Zaměstnancům nezbývá nic jiného, než se vydat do restaurací a naobědvat se tam. Mnozí majitelé těchto podniků vycházejí poledním hostům vstříc a tvoří pro ně menu. Na kolik takový oběd přijde a rostou ceny za něj? To zjišťovala společnost Edenred, která nabízí stravenky Ticket Restaurant. Nejvíce za oběd zaplatíte v Praze. Za stoupající ceny může mimo jiné i inflace.
Češi za oběd zaplatí už více než 120 korun, během posledního roku jejich útraty v restauracích vzrostly téměř o sedm korun. Může za to i fakt, že si rádi pochutnají na kvalitnějším jídle a jsou ochotni za něj zaplatit. To platí nejen pro Prahu a Brno jako v minulosti, za lepším obědem se stále častěji vydávají i lidé v dalších městech republiky. V březnu pak začaly opět výrazně růst i samotné ceny jídel. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred.
V průměru za poslední rok vzrostly útraty lidí za obědy v Česku o šest procent. Zatímco dříve se na růstu podílely zejména Praha s Brnem, nyní jsou tahouny další tuzemská města, kde dříve ceny obědů i útraty lidí víceméně stagnovaly. Vůbec nejvíce rostly obědové útraty v posledním roce v moravských městech Ostravě, Olomouci a Jihlavě, ale nadprůměrně rostou třeba i v Ústí nad Labem. „V absolutních částkách výdajů za oběd tato města, kde jsou nižší mzdy, stále zaostávají, ale rozdíl mezi nimi a Prahou či Brnem se už nezvyšuje. Vidíme k tomu dva základní důvody. Jednak ceny surovin rostou stejnou měrou v celé zemi a promítají se do nákladů všech restaurací, zároveň ale i lidem v regionech roste životní úroveň,“ říká Daniela Pedret ze společnosti Edenred.
Na počátku letošního roku útraty za obědy tradičně stagnovaly, lidé po svátcích zkrátka moc nejedí. V březnu šly ale výrazně vzhůru. Z velké části je to dané náhlým růstem inflace, která byla nejvyšší za posledních šest let. Například brambory v březnu zdražily o 75 procent a máslo o 8,6 procenta. Restaurace to samozřejmě promítají do cen. Nejčastější hodnota stravenek v Česku se nyní pohybuje kolem 100 korun. Za jeden oběd v hodnotě 120 korun si tak nyní Češi připlácejí asi 20 korun.
Na konci roku 2015 cena průměrného obědu v Česku činila 101,70 koruny. O rok později po vlně zdražení v souvislosti se zaváděním elektronické evidence tržeb to bylo o šest korun více. Restaurace musely od 1. prosince 2016 začít evidovat tržby elektronicky, současně se ale snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 procent na 15 procent. V roce 2017 zdražily obědy zhruba o čtyři koruny a loni téměř o osm korun.
Načerpejte další informace
Víte, jak napsat motivační dopis?
Pokud chcete získat pozici, o kterou je velký zájem, může vám k tomu dopomoci právě motivační dopis. Víte ale, jak má vypadat a co má obsahovat? Díky našim radám a tipům napíšete…
Víte, jak správně zaujmout a odpovědět na pracovní inzerát?
Životopis máte sepsaný, motivační dopis taktéž, zbývá vám tedy poslední krok. Najít si vhodnou nabídku práce třeba na pracovním portále a zareagovat na ni. Víte ale, na co si dát pozor a…
I nepodnikatel může vystavit fakturu v rámci příležitostného příjmu. Co musí splňovat?
Pracujete na hlavní pracovní poměr, ale zároveň by se vám hodila nějaká koruna navíc? Víme, jak to udělat bez živnostenského oprávnění a zároveň při tom neporušit zákon. Příležitostný…
5 tipů jak efektivně zvládnout home office
Home office se pro spoustu zaměstnanců stal naprostou samozřejmostí, bez které by mnohdy ani na pracovní nabídku nekývli. Jeho rozmach nastal zejména během pandemie Covid, kdy nebylo…